Chateau Amsterdam is de eerste city winery van Nederland. Druifjes uit Europa, wijn uit Amsterdam. Gemaakt door twee generaties, sedert 2017. Tevens Workspace voor creatieve bedrijven en werkplek voor 60 creative professionals. Vergader- en ontmoetingsplek voor externe partijen op zoek naar een moment van reflectie en inspiratie. Allemaal onder één dak in een oude fabriekshal in Amsterdam-Noord aan het IJ.
Toen Remy op zijn vijftiende van school thuiskwam stonden er 3 geblindeerde flessen wijn op de eettafel met een proefnotitie-vel ernaast en zijn naam erop. Niet onder dwang hoor haha. Typisch gevalletje: ‘met de paplepel’. En toen Mozes maar niet bij de berg kwam is er besloten de berg naar Mozes te halen. City Wineries is een ontwikkeling die met name in Amerika steeds populairder wordt. In Europa zijn er een paar en in Nederland zijn we de eerste. Zelf wijn maken is een droom, zeker als de wijnmaker je vader is. Maar van een afstand heeft wijn een diepere betekenis die te maken heeft met vriendschap, genieten en zorg voor onze Aarde. Wijn brengt mensen bij elkaar, en wijn maakt mensen geduldig. Of zoals een van onze boeren graag zegt: “de grootste filosoof in dit gezelschap staat op tafel”.
Af en toe schrijft men een leuk stukje over Chateau in de pers. Deze artikels of interviews proberen we zo goed mogelijk hieronder te verzamelen.
Magda van der Rijst bezocht de winery namens Perswijn en interviewde Tom tijdens haar bezoek. Lees hier wat ze er van vond.
Harold Hamersma schrijft, samen met mevrouw Hamersma, wekelijks een leuk stuk in het Parool over heerlijk eten en bijpassende wijnen (of andersom). Dit keer dronken ze onze ‘Lucky Lucy’.
Een groep pioniers, met de wortels in het zuiden des lands, hebben net als de druifjes de weg naar Amsterdam gevonden. Sommigen verbonden door bloed, anderen door wijn maar in ieder geval opererend als één familie en een bedrijfsfilosofie hanterend waarin vier waarden centraal staan:
- Haast je langzaam: ben aandachtig, durf keuzes te maken, ben geduldig
- Maak beslissingen met een open hart: ben eerlijk over je intenties naar jezelf en anderen
- Op Seaday kan het wel: pionieren is improviseren; laat je niet ontmoedigen, maar blijf spelen en vraag anderen mee te denken
- Samen zijn we een familie; voor iedereen is er plek, kwetsbaar zijn mag en we ontwerpen voor meer dan een generatie
Chateau is onder de indruk van nieuwe Netflix documentaire ‘Our Planet‘ en laat zich dankbaar inspireren door de vier tips van Sir David Attenborough voor een duurzamere wereld.

Commercieel directeur

Wijnmaker, vinoloog, imker en vader van Remy

Algemeen directeur en oprichter, zoon van Jos en Rita

Assistent wijnmaker en wijnjournaliste

Logistics, zoon van Jos en Rita, broertje van Remy

Assistent wijnmaker en keldermeester

Reisleidster voor de club-uitjes, vinologe en moeder van Remy

Sommelier

Innovatiemanager

Oenoloog bij Alois Lageder uit Sud-Tirol en leermeester van Jos

Creatief directeur bij Alois Lageder en professor biodynamica aan de Universiteit van Geisenheim, tevens leermeester van Jos


