Een urban winery?

We maken wijn, in de stad, voor de stad. Wij produceren eerlijke wijnen met geduld en respect voor de natuur en onze medemensen. Zelf wijn maken is een droom maar in de kern heeft het een diepere betekenis voor ons die te maken heeft met vriendschap, genieten en zorg voor de aarde. Waarom dit een goed idee is? Stop met scrollen, en kom met ons een glas drinken tussen de vaten!

Onze wijnen

In onze wijnen zijn we op zoek naar oorsprong en gelaagdheid, naar transparantie en crisp. We werken aan meerdere lijnen met ieder een eigen artistiek uitgangspunt. Onze moderne wijnen mogen verrassen en worden vaak met onconventionele technieken vervaardigt zoals het gebruik van spontane vergisting en amfora’s. Onze klassieke wijnen zijn veel meer terroir-gedreven en een applaus aan de boer en het specifieke stukje Aarde dat ons dit fruit gegund heeft.

We proberen niet alleen smaken te herdefiniëren, maar het hele productieproces. Door uitsluitend te werken met biologisch fruit, zo min mogelijk in te grijpen tijdens de vinificatie, mee te bewegen met de CO2 revolutie, op zoek te gaan naar duurzamere manieren van transport én afvalstromen weer waarde te geven.

Zo maken wij wijn
 -

Onze Europese familie

Wij werken alleen met biologische fruit van zorgvuldig geselecteerde partners door heel Europa. Boeren, families en ondernemers die zorg dragen voor hun land, de planten, de oogst en hun mensen. Over de jaren zijn onze boeren deel geworden van de Chateau familie. Samen bepalen we een aantal zaken: hoe gaan we snoeien, hoe verzorgen we het land en wanneer gaan we oogsten. Met de timing van de pluk bepaal je namelijk de hoeveelheid suikers en zuren die de druif meegeeft aan de wijn.

 -
 -

Op naar Amsterdam

Eenmaal geplukt brengen wij de druiven onder geconditioneerde omstandigheden per vrachtauto naar Amsterdam. Het transport is onderdeel van ons maakproces; onderweg is er al sprake van cold maceration. 

Wijn maken in de stad

Bij binnenkomst doen we een laatste selectie, worden de druiven ontsteeld en dan start de (spontane) fermentatie. Hierna worden de laatste aroma’s uit de schilletjes geperst en vervolgens maakt de wijn zich op voor een rijping van gemiddeld 8 maanden op RVS of Franse eik. 

 - Chateau Amsterdam, winery, wine, wijn, vin, winemaking, city winery
 -

Op de fles!

Na maanden lang geduld, zo weinig mogelijk ingrijpen en zoveel mogelijk liefde, mogen de wijnen dan eindelijk op fles. Bij voorbaat filteren we de wijnen niet, maar noodzaak breekt wet. Afvullen gebeurt tot op heden nog volledig handmatig met hulp van vrienden, familie en vrijwilligers. Wil je een keertje mee komen helpen? Dat kan. Stuur een mailtje naar hello@chateau.amsterdam. 

 -

Afval bestaat niet

We sluiten onze productie af volgens het zero-waste principe. Van restanten, zoals de schillen en pitjes, wordt in samenwerking met Oedipus een bier gebrouwen en met The Stillery een grappa gemaakt. En natuurlijk maken we ook onze eigen Piquette. En wat er dan nog overblijft, gaat het naar de lokale varkensboer in Amsterdam-Noord.

En dan... drinken!

En dan het allerbelangrijkste: het proeven en drinken van de wijn. Met verschillende wijnen gemaakt op traditionele of experimentele wijze is er voor ieder een favoriet. Bestel de wijnen via onze site, kom langs in ons proeflokaal of drink onze wijn bij een van onze ambassadeurs.

Coba
Skatecafe
Rayleigh & Ramsay
Lokaal Spaanders
Noorderlicht
Ton Overmars
De Zuyd
Lokaal Spaanders
Plazand
De Kaasbar
Oedipus
De Marqt filialen van Amsterdam
Hermitage by D-Vine (wijnwinkel)
Bureau Wijn (wijnwinkel)
Sir Hotels Amsterdam
Ziggo Dome
Cafe Sjiek
Venus & Adonis
The local pop-up shop
Stork
 -

De keuze voor duurzaamheid

We gebruiken alleen biologische druiven voor de 80.000 flessen wijnen die we gaan produceren. In 1 fles wijn van 0,75 cl gaat 1,2 kilo aan druiven/fruit, in totaal kopen we dus 1,2 X 80.000 = 96.000 kg fruit. Dat is goed voor de gezamenlijke zorg van 20 hectare land. Door alleen biologisch fruit te kopen doen we volgens TruePrice aan 5x minder CO2 vervuiling (0,4 Kg CO2 /fles minder) dan een conventionele producent. Ons transport weegt daarentegen 2x zwaarder als bij een conventionele producent (0,05 Kg CO2 /fles meer). Als maatregel werken we aan efficiëntere en CO2-vriendelijkere logistieke oplossingen, andere verpakkingen dan de CO2-belastende ‘glazen fles met zware ziel’, en hebben we als policy: geen distributie /verkoop buiten de eigen landsgrenzen.

 -