Shop
Piquette
Piquette
Waarom dit een goed idee is

Urban wineries zijn met name in Amerika populair. In Europa zijn er een paar en in Nederland zijn we de eerste. Wijn maken in de stad terwijl er in geen velden of wegen een druivenrank te bekennen is, hoe doe je dat?

 -

Allereerst: waarom zou je?

Door de druiven te verplaatsen, in plaats van de wijn, brengen we het productieproces dichter bij de mensen en de mensen dichterbij elkaar. We willen ons enthousiasme voor wijn delen met vrije geesten uit Amsterdam en omstreken. Daarnaast geeft wijn maken op neutrale grond ons ook de unieke kans om alle druivenrassen, landen en stijlen samen te brengen onder één dak. Dit stelt ons in staat om te kunnen innoveren en experimenteren met nieuwe smaken en ervaringen.

 -
 -

Waar komen de druiven dan vandaan?

Wij werken alleen met biologisch fruit van zorgvuldig geselecteerde partners door heel Europa. Boeren, families en ondernemers die zorg dragen voor hun land, de planten, de oogst en hun mensen. Over de jaren zijn onze boeren deel geworden van de Chateau familie. Samen bepalen we een aantal zaken: hoe gaan we snoeien, hoe verzorgen we het land en wanneer gaan we oogsten. Met de timing van de pluk bepaal je namelijk de hoeveelheid suikers, zuren en smaken en aroma’s die de druif meegeeft aan de wijn.

 - <p>Onze druiven komen van boeren door heel Europa, ontmoet onze Europese familie. </p>

Ontmoet onze boeren

Onze druiven komen van boeren door heel Europa, ontmoet onze Europese familie.

Dit zijn onze partners

De keuze voor duurzaamheid

Als een modern bedrijf, met een hart voor onze planeet, worden al onze keuzes afgewogen op de weegschaal der duurzaamheid. Hierin staat transparantie centraal. We zijn wat we doen, de uitkomsten kunnen altijd beter, maar bij ons ligt de lat hoog. Wij blijven alles bevragen, en kiezen voor verbetering waar mogelijk – maar bij dezen ook een uitnodiging voor jou: houdt ons scherp en voel je vrij om ons te wijzen vooruitgang.

 -

Druiven verplaatsen, hoe duurzaam is dat?

We gebruiken alleen biologische druiven voor de 80.000 flessen wijnen die we gaan produceren. In 1 fles wijn van 0,75 liter gaat 1,2 kilo aan druiven/fruit, in totaal kopen we dus 1,2 X 80.000 = 96.000 kg fruit. Dat is goed voor de gezamenlijke zorg van 20 hectare land. Door alleen biologisch fruit te kopen doen we volgens TruePrice aan 5x minder CO2 vervuiling (0,4 Kg CO2 /fles minder) dan een conventionele producent. Ons transport weegt daarentegen 2x zwaarder als bij een conventionele producent (0,05 Kg CO2 /fles meer). Als maatregel werken we aan efficiëntere en CO2-vriendelijkere logistieke oplossingen, andere verpakkingen dan de CO2-belastende ‘glazen fles met zware ziel’, en hebben we als policy: geen distributie /verkoop buiten de eigen landsgrenzen.

Afval bestaat niet

We sluiten onze productie af volgens het zero-waste principe. Van restanten, zoals de schillen en pitjes, wordt in samenwerking met Oedipus een bier gebrouwen en met The Stillery een grappa gemaakt. En natuurlijk maken we ook onze eigen Piquette. En wat er dan nog overblijft, gaat het naar de lokale varkensboer van Buitengewone Varkens in Amsterdam-Noord.

 -
 -