What used to be a former machine factory in Amsterdam-Noord, now works as a lively place called Chateau. A place in which we work, create and… produce wine. And guess what?! Our first batch is coming up!

I want that

Well travelled, well made

Wijn kan alleen maar worden gemaakt met geduld, techniek en toewijding. Sommigen zouden een betoog houden dat het al een hele kunst is om wijn direct van het veld te maken; wij brengen de druiven eerst met de grootst mogelijke zorg van Italië, Spanje en Frankrijk naar Amsterdam. Niet de flessen, maar druiven, je hoort het goed. Opdat we onze eigen wijnen kunnen maken, en samen met jou kunnen genieten dichtbij huis. Wijn maken kan maar 1 keer per jaar, dus als je een fles weet te bemachtigen, geniet hem dan in rust.

we maken 6 wijnen

Alle druiven hebben hun eigen moment van pluk. Dat maakt dat we bijna voor ieder van onze wijnen een aparte rit maken. Als de druiven binnenkomen gaan ze direct de ontsteler in. Hier worden takjes verwijderd en de druif licht gekneusd zodat het sap eruit kan. Vandaar gaan de druiven de pers in en maken we most. In hoeverre we de schil en het sap bij elkaar laten, bepaalt voor een groot deel de smaak van de wijn. Niet in de laatste plaats omdat er op de schil natuurlijke gisten aanwezig zijn, en gist het start-eiwit is voor de fermentatie (het proces waarin suiker wordt omgezet in alcohol). Onze Syrah is helemaal met natuurlijke gist geproduceerd, in lijn met de vin nature die je steeds meer in Amsterdam tegenkomt (bijvoorbeeld bij FC Hyena). Onze overige wijnen maken we met biologisch ontwikkelde gist. Als de wijnmaker na een dag of 20 bepaalt dat de fermentatie zijn werk gedaan heeft, stopt hij het fermentatie proces en gaat de wijn ten ruste in staal of hout. Wij hebben vaten om trots op te zijn: nieuw en oud hout uit Beaune (FR). Onze wijnen rusten tussen de 6 en 18 maanden en zijn allemaal cepages.

Chardonnay – Italie – Trentino – staal – batch:
1250 liter – geplande bottelmaand: maart 2018 – 13% alcohol – Verwacht: fruitige strakke wijn, licht exotische tonen, mineralig, stille wateren hebben diepe gronden exemplaar.

Chardonnay – Italie – Trentino – nieuw hout – batch: 750 liter – geplande bottelmaand: maart 2019 – 12% alcohol – Verwacht: ronde volle wijn, exotische & vanille tonen, iets vettig, goede vriendin van de visjes.

Syrah – Frankrijk – Banyuls area – staal – batch: 1.000 liter – geplande bottelmaand: maart 2018 – 13% alcohol – Verwacht: vin natur, kersen, druivensap, jong en springlevend, licht gekoeld drinken.

Cabarnet Sauvignon – Spanje – Valencia area – staal – batch: 500 liter – geplande bottelmaand: maart 2018 – 14% alcohol – Verwacht: beste jongetje van de klas, boerse tonen, vol van smaak, mooie tafelwijn.

Cabarnet Sauvignon – Spanje – Valencia area – oud en nieuw hout – batch: 500 liter – geplande bottelmaand: augustus 2018 – 13,5% alcohol –
Verwacht: man met de hoed, wijn met karakter, boerse en vanille tonen, stevige boy, veel zon gehad.

Tempranillo – Spanje – Valencia area – staal & oud en nieuw hout – batch: 1.000 liter – geplande bottelmaand: maart 2018 – 14% alcohol – Verwacht: roble stylo, vol fruitig, vanille tonen, diep van kleur, licht gekoeld drinken.

6.000 flessen; nu in de voorverkoop!

6.000 flessen zijn zo op! We brengen 2.000 flessen in de voorverkoop (333 dozen). En de rest op inschrijving na botteling, vanaf april 2018. We verkopen alleen maar per doos. Je kan kiezen tussen een doos wit, rood of gemengd (tot zover de voorraad strekt). Bij iedere doos ontvang je ook een uitnodiging voor ons bottelfeest op zondag 13 mei 2018. Wil je met meer mensen komen, koop je nog een ticket bij. Wat we dan precies gaan doen weten we nog niet, maar het wordt fantastisch, haha! Heb je nog een vraag voor je bestelt? Bel dan gerust! 020-8451998

Ik wil een doosje wit + een ticket

Ik wil een doosje rood + een ticket

Ik wil een doosje gemixt + een ticket

Ik wil een extra ticket voor het bottelfeest

ontmoet de makers

Onze wijn wordt gemaakt door Jos Harrewijn. Jos is vinoloog en heeft onder andere stage gelopen bij het bekende wijndomein Alois Lageder in Sud-Tirol – Italie. Oenoloog Georg Meißner (als docent bio dynamisch verbonden aan de Hogeschool voor de Wijn in Geisenheim – Duitsland) en keldermeester Jo Pfisterer (verbonden aan wijnproducent Alois Lageder, tevens voorzitter van Demeter Italie) staan ons op afstand bij. Verder hebben we veel hulp van onze lieve vrienden en familie, en van onze kelder-assistent Tom Veugen & office manager Valeria Lanz. Chateau Amsterdam wordt gerund door Remy Harrewijn. Remy is oprichter van Festina Amsterdam en Chateau Amsterdam Workspace in Amsterdam Noord waar de winery gevestigd is. De winery wordt financieel gesteund door een groep bevriende ondernemers uit de creatieve industrie.

onze druivenboeren

We werken met meerdere agrariërs samen. Maak kennis met Joseph de Massia uit Frankrijk – Banyuls area, Vicent Almiñana uit Spanje – Valencia area en Alfredo Albertini uit Italie – Trentino area.

Joseph is eigenaar van een oud familielandgoed en produceert op 20 hectare aan bio dynamische druiven. Naast de Syrah die wij afnemen maakt hij ook Macabeo, Chardonnay, Carignan en Grenache. Joseph maakt zelf ook fantastische wijnen, maar na een weekend samen te hebben opgetrokken was hij overtuigd: in Amsterdam gaat iets bijzonders gebeuren.

Vicent is beoogd opvolger in een familiebedrijf dat meer dan 50 wijnstokken kweekt, en daarnaast 30 hectare aan druiven produceert. Vicent maakt zelf geen wijn. Vanaf volgend jaar krijgen we een eigen stuk grond die helemaal biologisch zal worden ontwikkeld. Wij zijn benieuwd naar de Tempranillo (van de beroemde Roble) en de Cabarnet Sauvignon waarmee we dit jaar onze eerste Spaanse wijnen maken.

Alfredo is directeur van een grote coöperatie in het gebied net onder Sud-Tirol. Op meer dan 300 hectare worden druiven geproduceerd, voornamelijk op biologische wijze. Ook onze Chardonnay is biologisch geproduceerd en huist op een prettige 500 meter boven zeeniveau. Benieuwd waar onze druiven specifiek vandaan komen, check het hier op de kaart.

Oogsttijd

De oogst gebeurt van half augustus tot en met half september afhankelijk van het weer, de plek en de wijnmaker. Druiven produceren voor wijn is een delicaat process. Druivenstokken kunnen heel oud worden, maar hebben continu verzorging nodig. Met name beestjes wegjagen, de grond levensvatbaar houden en de planten snoeien, nemen veel tijd in beslag, en wij willen dat het biologisch en liefst zelfs bio-dynamisch gebeurt. Gemiddeld neemt een wijnstok 1 m2 in beslag en levert dat kort door de bocht genomen 1 fles wijn op. Natuurlijk wordt er ook geld met wijn verdiend, maar geloof ons, de meeste wijn wordt met en voor de liefde gemaakt.

De pluk gebeurt overnacht. Als de wijnmaker en de boer de handen ineenslaan en besluiten dat de druiven de juiste suikerzuur gehalte hebben, gaat een team van 20 mensen aan de slag. Een hectare wordt in ongeveer 2 dagen geplukt. Een hectare is 100 x 100 (een groot voetbalveld zeg maar). De druiven gaan in kleine kratten en worden meteen opgeslagen in een gekoelde vrachtwagen. Als alles erin zit, vertrekt de chauffeur per direct naar Amsterdam. Tijd is niet onze beste vriend in deze fase, daarom kiezen we voor relatief kleine oplages per boer (bij een batch van 2.000 kilo, zijn de druiven binnen 4 uur op transport).

meedoen

Leuk om elkaar binnenkort de hand te schudden en het glas te heffen. Dat kan straks als we de wijn hebben gebotteld, maar ook al heel snel… Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen als de druiven arriveren. Het gaat om het uitladen van de vrachtwagen, de selectie en het wassen van druiven; letterlijk de wijnmaker helpen bij de productie. Ben je meer geïnteresseerd om straks een keer een rondleiding te krijgen, laat het ons weten. Vast tot snel!

locatie

Het Chateau ligt aan de waterkant in Amsterdam Noord. Tien minuten per fiets van Centraal Station. Eenvoudig te bereiken per auto via de IJ tunnel vanuit het centrum of via de s116 vanaf de A10. Parkeren is gratis.

Klik hier voor de route.